Een tweedehands auto kopen vinden veel mensen erg spannend. Want stel dat er toch iets mis is met de auto en dat je binnen een paar weken al met hoge kosten wordt geconfronteerd? Met deze tips verklein je de kans op een miskoop aanzienlijk.

1. Bekijk de auto goed voordat je besluit tot kopen

Het klinkt als een open deur. Maar als je een tweedehands auto gaat kopen dan is het belangrijk dat je die goed bekijkt. Ziet de auto er goed uit gezien de leeftijd? Hoeveel kilometer staat er op de teller? Natuurlijk maak je een proefrit om te ontdekken of er op het eerste gezicht geen rare dingen zijn die reden kunnen zijn om van de koop af te zien. Ook als je online een tweedehands auto wilt kopen doe je dat niet zonder dat je de auto hebt gezien en er een stukje in hebt gereden.

2. Kopen van een particulier? Let hier extra op

Wil je een tweedehands auto kopen van een particulier? Let er dan op of de verkoop ‘normaal’ verloopt. Een verkoper die jou als koper meteen onder druk zet dat je echt nú moet beslissen omdat er meer gegadigden zijn, heeft misschien wel wat te verbergen. Ook als een particulier een auto aanbiedt voor een onwaarschijnlijk lage prijs geeft dat te denken. Zorg dat je niet medeplichtig wordt aan heling. Een prijs die te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook.

3. Vraag informatie op bij de RDW

Aan de hand van het kenteken van de tweedehands auto kun je informatie opvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Sommige info is gratis te raadplegen. Het gaat dan om merk, type, kleur en bouwjaar. Wil je meer informatie dan zijn daar kosten aan verbonden. Maar die kosten zijn wel de moeite waard om te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld zien wat voor onderhoud er aan de auto is gepleegd. Je ziet of er schade is hersteld na een aanrijding en je kunt de kilometerstand controleren .Die wordt namelijk geregistreerd bij iedere APK. Het systeem berekent ook of de kilometerstand logisch is gezien de leeftijd van de auto en gereden kilometers in voorgaande jaren. Zo kun je beoordelen of er misschien is geknoeid met de kilometerstand.

4. Een tweedehands auto kopen in het buitenland

Je kunt ervoor kiezen om een tweedehands auto te kopen in het buitenland. Sommige merken brengen voor de markt in andere landen luxere modellen uit. Nederlanders zijn vrij nuchter en kiezen daarom eerder voor een goedkopere auto die minder chic is uitgevoerd of minder extra’s heeft. In bijvoorbeeld Duitsland zijn ook luxere auto’s vaak goedkoper. Zelfs als je de verplichte invoerbelasting erbij optelt. Een auto in het buitenland kopen is dus zeker een optie. Zorg wel dat je de regels goed kent en laat je goed vooraf informeren waar je op moet letten. Na aankomst in Nederland moet de auto door de RDW worden gekeurd. Pas dan krijgt het voertuig een Nederlands kenteken.

5. Neem iemand mee met verstand van zaken

Zeker als je een tweedehands auto gaat kopen van een particulier is het handig als er iemand mee gaat die wat meer verstand van zaken heeft. Het is zeker niet vreemd om de motorkap te openen of even een kijkje onder de auto te nemen. Als er onderdelen sterk aan het roesten zijn dan is de kans op hoge kosten op korte termijn immers groot. Als je auto bij de eerste APK al niet door de keuring komt dan was dat ‘koopje’ misschien toch niet zo’n verstandige beslissing.