Als je kiest voor het kopen van een gebruikte auto dan is een belangrijk voordeel natuurlijk de prijs. Een tweedehands auto is immers altijd goedkoper dan een nieuwe. Zelfs als de auto maar een paar maanden oud is. Bij veel merken gaat de afschrijving vooral de eerste jaren snel omlaag, al zijn daar wel uitzonderingen op. Als je kiest voor een gebruikte auto dan is het aan te raden om die bij een dealer te kopen. Dat heeft een aantal belangrijke voordelen boven kopen van een particulier.

‘Garantie tot het einde van de straat’

Vaak wordt het als grapje gemaakt als je een gebruikte auto gaat kopen: De garantie loopt tot het einde van de straat. Maar koop je van een particulier dan is dat wel de praktijk. Je hoeft echt niet na een week terug te komen met allerlei klachten. Dan had je maar beter op moeten letten. Als je kiest voor een gebruikte auto die je bij een dealer koopt dan krijg je vaak wel garantie. Zeker als de garage is aangesloten bij de BOVAG. Het bedrijf moet dan onder bepaalde voorwaarden garantie geven. Soms heb je zelfs de mogelijkheid om de auto om te ruilen als die na een aantal weken toch niet bevalt. Dat soort zekerheden zijn natuurlijk een geruststelling voor jou als koper.

Betaal een eerlijke prijs

Let er op dat je een eerlijke prijs betaalt voor een gebruikte auto, ook als je die koopt bij een dealer. Je kunt de gegevens van de auto opzoeken aan de hand van het kenteken. Dit kun je invoeren op de website van de RDW. Je ziet dan niet alleen merk, kleur en bouwjaar. Je kunt, weliswaar tegen betaling, ook de onderhoudsgeschiedenis van de auto raadplegen. Je ziet wanneer de auto de APK heeft gehad en welke belangrijke onderdelen zijn vervangen. Ook zie je of de auto ooit schade heeft gehad en wat er bij die gelegenheid is hersteld. Je kunt ook nagaan of de kilometerstand realistisch is gezien de leeftijd van de auto.

Advies over de aankoop van een gebruikte auto

Een dealer kent de merken die hij verkoopt. Als je een gebruikte auto bij een dealer koopt kan hij je vertellen wat de sterke punten van de auto zijn en wat eventuele zwakke punten zijn. Denk aan onderdelen die misschien net wat sneller slijten bij een bepaald type. Of informatie over het brandstofgebruik. De producent van de auto wil daar vaak nogal positief over zijn terwijl de werkelijkheid soms anders is. Ook kun je vragen stellen over het gebruik van de auto en de bediening van speciale functies. Ook is het een geruststelling om het onderhoud van de auto bij een merkgarage te kunnen laten doen. De monteurs hebben vaak net wat meer kennis van zaken dan die van een algemene garage.

De dealer wil zijn reputatie hoog houden

Een particulier die zijn auto verkoopt boeit het niet of je gelukkig bent met je aankoop. Hij ziet je na de verkoop nooit meer. Maar een dealer die te goeder trouw is heeft een reputatie hoog te houden. Die wil ook in de toekomst auto’s blijven verkopen. Daarom zal hij er alles aan doen om jou een goede gebruikte auto te verkopen waar je ook op de langere termijn nog tevreden over bent. Zeker in het digitale tijdperk waarbij het makkelijk is om klachten online te delen is dit erg belangrijk. Daarom zal een dealer ook sneller willen helpen als je na het kopen van een gebruikte auto gebreken constateert. Tevreden klanten zullen immers ook geneigd zijn om familie, vrienden en collega’s naar deze garage door te sturen als zij op zoek zijn naar een goede gebruikte auto.